Tudi v letu 2020 so Pedagoški inštitutSlovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije ter Center Republike Slovenije za mobilnosti in evropske programe izobraževanja in usposabljanja organizirali 5. znanstveno konferenco z naslovom »Medsebojni vpliv raziskovanja in prakse«.

Osnovni cilj znanstvene konference je diseminacija rezultatov raziskav ter izmenjava izkušenj, identifikacija ključnih problemov, izzivov in ovir v vzgoji in izobraževanju ter spodbujanje in razvoj raziskovanja nasploh. Letošnja konferenca ima kot svoj cilj izpostaviti tudi raziskovalni in praktični vidik vzgoje in izobraževanja, pri čemer pa, seveda, ostaja odprta za vse druge pristope in usmeritve.

Konferenca je potekala 9. in 10. septembra 2020, v prostorih Znanstveno raziskovalnega centra SAZU (Novi trg 2, Ljubljana). Na dvodnevni konferenci, je bilo predstavljenih 51 prispevkov ter 3 panelne razprave. Med njimi sta bila tudi dva prispevka z naše strani, in sicer smo spregovorile o učečih se skupnosti ter o mednarodni iniciativi TOY for Inclusion. Naša Sonja Rutar pa je bila osrednja govorka prvega dne, ki je v svojem nastopu med drugim izpostavila ključno vlogo predšolske vzgoje ter odzive na poučevanje na daljavo.

Več si lahko preberete v zborniku povzetkov ali na spletni strani Pedagoškega inštituta.